Καλλιτεχνική Φωτογραφία

Έναρξη: 21/01/2020 Λήξη: 10/03/2020

 

Κάτι παραπάνω από ένα κλικ

Η φωτογραφία σήμερα, αποτελεί ίσως την πιο διαδεδομένη μορφή τέχνης στο ευρύ κοινό. Σε αυτό συντέλεσε η ραγδαία εξέλιξη των νέων τεχνολογιών, που οδήγησαν στην εύκολη πρόσβαση των φωτογραφικών μηχανών, μέσω της ενσωμάτωσής τους στα κινητά μέσα (κινητό, τάμπλετ, μικρές φωτογραφικές μηχανές-ψηφιακές).

 

Με  τον ερχομό της ψηφιακής εποχής και λόγω της καθημερινής προσβασιμότητας σε αυτό το μέσο, δίνεται η αίσθηση ότι η φωτογραφία είναι κάτι εύκολο και τετριμμένο. Πίσω όμως από αυτή τη πραγματικότητα κρύβεται η μαγεία της φωτογραφίας που συνδέει ταυτόχρονα τέχνη και επιστήμη.

Η φωτογραφία λοιπόν, αποτελεί μια «μορφή τέχνης» περίπλοκη και απαιτητική, που απαιτεί τεχνική και θεωρητική γνώση σε όρους φυσικής και χημείας. Συγχρόνως, η καλλιτεχνική αξία της φωτογραφίας, συγκαταλέγεται μαζί με άλλα έργα τέχνης, όπως πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, ταινίες κ.α.

Σε αυτό το κύκλο σεμιναρίων, θα μυηθούμε στη μαγεία της φωτογραφίας ως τεχνική αλλά κυρίως ως Τέχνη. Θα μπούμε στο κόσμο της «γραφής του φωτός» και θα μάθουμε  τι κρύβεται πίσω από το φωτογραφικό φακό. Θα γνωρίσουμε το μάτι του φωτογράφου ως καλλιτέχνη, αλλά και ως τεχνίτη.

Θα ασχοληθούμε με έννοιες όπως η οπτική, η εστίαση, η ταχύτητα κ.α. Θα ακολουθήσουμε βήμα προς βήμα τη διαδικασία, που ξεκινάει από την επιλογή ενός θέματος, το στήσιμο της ιδέας, την εκτέλεση (φωτογράφιση) και φτάνει ως την παρουσίαση του προσωπικού δημιουργήματος, ως ένα έργο τέχνης.

Μέσα από αυτό τον κύκλο σεμιναρίων θα βρούμε τρόπους και τόπους να πειραματιστούμε, παγώνοντας το χρόνο με μια φωτογραφική μηχανή, δίνοντας ένα χαρακτήρα προσωπικό και καλλιτεχνικό σε κάθε κλικ.

 

Είναι να εξοπλίσει με γνώση και βασικά εργαλεία  όποιον/όποια θέλει να δημιουργήσει με μια φωτογραφική κάμερα και να δώσει καλλιτεχνική πνοή στις προσωπικές φωτογραφίες, ακόμα και με απλά μέσα, χωρίς απαραίτητα να χρησιμοποιεί επαγγελματικό εξοπλισμό.

Βασικός στόχος, είναι ο κάθε συμμετέχοντας να γνωρίσει την φωτογραφία όχι μόνο ως τεχνική αλλά και ως τέχνη, καθώς και όλη τη διαδικασία που ακολουθεί η απόδοση μιας καλλιτεχνικής ιδέας αποτυπωμένη σε ένα φωτογραφικό χαρτί.

Θεωρώντας αναπόσπαστο κομμάτι, της τέχνης του φωτογράφου, την παρουσίαση των δημιουργιών του, στο τέλος του σεμιναρίου, η ομάδα που θα συσταθεί, θα διοργανώσει μια έκθεση με τις δημιουργίες του καθενός, με θέμα που θα συναποφασιστεί από όλους. Παρουσιάζοντας, στο ευρύ κοινό τους καρπούς του σεμιναρίου, θα δοθεί η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να στήσουν την πρώτη τους έκθεση.

 

Το σεμινάριο απευθύνεται  σε όποιον /όποια θέλει να έρθει σε μια πρώτη επαφή με την τεχνική που χρειάζεται για να πραγματώσει καλλιτεχνικές φωτογραφίες. Δεν απαιτείται οποιαδήποτε προηγούμενη εμπειρία αλλά ούτε και επαγγελματικός εξοπλισμός.

 

Εισαγωγή στη φωτογραφία ως τέχνη

Μια σύντομη ιστορική αναδρομή

Πως λειτουργεί η φωτογραφική μηχανή

Τα είδη φωτογραφικών μηχανών

  • Αναλογική
  • Ψηφιακή

Φωτογραφικός εξοπλισμός

Ο φωτογραφικός φακός

Πως λειτουργεί ο φακός

Οπτική, βάθος εστίασης, βάθος πεδίου, διάφραγμα, ταχύτητα

Είδη φακών και οι χρήσεις τους

Τεχνική με χρήση φακών, close up

Αναλογική φωτογραφία, η τέχνη του φιλμ

Πως λειτουργεί η αναλογική φωτογραφική μηχανή

Πως λειτουργεί το φιλμ

Τύποι φιλμ                                                     

  • Ασπρόμαυρο
  • Έγχρωμο

Η διαδικασία της εμφάνισης, σκοτεινός θάλαμος, εξοπλισμός, τεχνικές εκτύπωσης

Φως και φόρμα

Είδη φωτισμού

  • Φυσικός (Ήλιος-Νύχτα)
  • Τεχνητός (Εξοπλισμός)

Τεχνικές εστίασης-αντίθεσης, τόνος, χρώμα (ασπρόμαυρη/έγχρωμη),υφή

Κάδρο, κίνηση, σχήμα και φόρμα, προοπτική απόσταση

Τεχνικά εφέ, θέση λήψης, πανοραμική φωτογραφία

Πρώτη εξόρμηση για φωτογράφηση

Η φωτογραφία ως τέχνη

Θέματα φωτογράφισης

Στήσιμο φωτογράφισης

Απαθανάτιση της στιγμής, αυθόρμητη φωτογραφία

Πρόσωπο και σώμα, φωτογράφιση γυμνού, προσωπικότητας

Φωτογράφιση αντικειμένου

Τοπία-Αρχιτεκτονική, φωτογράφιση παιδιών

Γνωρίζοντας φωτογράφους καλλιτέχνες και τις δημιουργίες τους

Αναζήτηση θεμάτων για φωτογράφιση

Οργάνωση, στήσιμο στον εσωτερικό χώρο

Παρουσίαση πως γίνεται μια έκθεση φωτογραφικών εκθέσεων

Δεύτερη εξόρμηση για φωτογράφιση

Συνάντηση ομάδας

  • επιλογή φωτογραφιών για εμφάνιση
  • οργάνωση έκθεσης
  • στήσιμο
  • παρουσίαση

Στην τελευταία συνάντηση είναι εκτός των μαθημάτων, για την οργάνωση της έκθεσης και θα συναποφασιστεί η μέρα και η ώρα από την ομάδα.

 

Εισηγήτρια: Λία Γεροπούλου

 

Η πρώτη συνάντηση του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 21/1 19:00-22:00.

 

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε οκτώ τρίωρες συναντήσεις, κάθε Τρίτη 19:00-22:00 και το συνολικό του κόστος θα είναι 150,00 ευρώ (135,00 φοιτητών/ ανέργων)