Εργαστήρι Ευρωπαϊκής Ιστορίας

Έναρξη: 03/02/2016 Λήξη: 23/03/2016

Από τον Μεσαίωνα στους Νεότερους Χρόνους

 

 

Ο Κήπος οργανώνει Εργαστήρι Ιστορίας με υπεύθυνο τον αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας  κ. Δημήτρη Σταματόπουλο,  το οποίο θα διερευνήσει την ανάδυση και διαμόρφωση της σύγχρονης Ευρώπης από τον Μεσαίωνα στους Νεότερους Χρόνους, δίνοντας έμφαση στους οικονομικούς και κοινωνικούς μετασχηματισμούς, όπως και στην εξέλιξη των ιδεολογικών ρευμάτων που σημάδεψαν την Ευρωπαϊκή Ιστορία.

 

Επίσης εξετάζει συγκριτικά τη διαδικασία ανάδυσης των εθνικών κρατών στη Δυτική και Ανατολική Ευρώπη, τις αποικιοκρατικές πολιτικές τους και τη σύγκρουσή τους στα πλαίσια των δυο παγκοσμίων πολέμων. Τέλος η ανάλυση του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου ιστορικού πλαισίου θα αποτελέσει προϋπόθεση ενός αναστοχασμού πάνω στην ελληνική ιστορία των τελευταίων 2 αιώνων.

 

Δηλώστε συμμετοχή στο δωρεάν  μάθημα γνωριμίας στις 3 Φεβρουαρίου στις 7μ.μ

 

Στην πρώτη συνάντηση θα γίνει προσπάθεια να οριστεί εννοιολογικά ο όρος «Ευρώπη» μέσα από τον προσδιορισμό των παρακάτω γεωγραφικών διπόλων:

«Δυτική Ευρώπη» και «Ανατολική Ευρώπη», «Κεντρική Ευρώπη» και «Ανατολική Ευρώπη»,  «Νοτιοανατολική Ευρώπη» και «Βαλκάνια»  και συσχέτισή τους με τις έννοιες της «Δύσης» και της «Ανατολής

μέσα από την ανάλυση της ιστορικής συγκρότησης λόγων (discourse) κυριαρχίας. Ειδική αναφορά θα γίνει στους όρους: «Οριενταλισμός» και «Βαλκανισμός», τους οποίους εισήγαγαν στην ιστορική συζήτηση

οι Edward Said και η Maria Todorova.

 

 

 

Το εργαστήρι συντονίζει ο  Δημήτρης Σταματόπουλος.